První recept v historii našeho webu. Pro chaberské pekařky: Makový dort s malinami a mascarpone
Naše nedělní představování kandidátů se náramně vydařilo. Stalo se dokonce, že nám nečekaně přinesla svůj příspěvek k pohoštění jedna naše příznivkyně. A protože se právě na její dort stály fronty a na některé ze zájemců se nedostalo, byla tak laskavá, že se s námi podělila o recept! Moc děkujeme za vstřícnost, ale především za úžasnou podporu 🙂 Připravte mísy, metly, hromadu máku a taky trpělivost, protože tady je opravdová laskomina:
Dort „3M“ (mák, maliny, mascarpone)
Korpus: 6 vajec,100 g moučkového cukru, 50 g krystalového cukru, 200 g mletého modrého máku, 80 g másla (musí to být fakt máslo, žádná Hera ap.)
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. K bílkům přidáme krystalový cukr a kuch. robotem nebo el. šlehačem vyšleháme do pevného sněhu. Žloutky s prosátým moučkovým cukrem vyšleháme do bílé pěny. To trvá několik minut. Pak do pěny přidáme i změklé máslo a důkladně promícháme, až pěna svůj objem téměř zdvojnásobí.
Na další postup budeme potřebovat ruční metličku a trošku trpělivosti. Tato část receptu je nejdůležitější. Do bílkového sněhu nejprve jemně krouživými pohyby zapracujeme žloutkovou pěnu. Když se nám obě masy spojí, přidáme postupně i 200 g máku. Pěna je jemná, mák hustý, musíte pracovat opravdu velmi jemně, aby všechen sníh nespadl. Hotové těsto přelejeme do dortové formy (cca 25 cm) vymaštěné máslem a vysypané krupičkou (já použila bezlepkovou pohankovou) a pečeme v troubě předehřáté na 155⁰C přibližně 35 minut. Pak asi 30 minut necháme korpus chladnout v dortové formě.
Krém: 500 g mascarpone, 200 g rozpuštěné bílé čokolády z Lidlu (s tou mám nejlepší zkušenost, nikdy se nezdrcla), cca 500 g malin
Ve vodní lázní v sólo rendlíku roztavíme bílou čokoládu, mícháme do polotekuté konzistence a pak mícháme i v průběhu chladnutí, tj. po odstavení z lázně, aby se nám nevytvořily cucky. Následně spojíme s mascarpone.
Korpus překrojíme na dvě poloviny, spodní natřeme zlehka krémem, poklademe malinami, pak opět krémem a opět malinami, pak opět krémem a vrchním dílem korpusu. Zdobíme dle libosti, např. „nahým“ způsobem – zbytkem krému a malinami.
Důležité: necháme ho přes noc odležet v lednici.